Nederland is een nobel initiatief rijker. Wat de Duitsers in zekere zin zelf kunnen doen, kunnen Nederlanders nu met zijn tweeën: stemmen delen bij de verkiezingen.

Het werkt simpel: je plaatst een oproep op stemdeler.nl dat je bijvoorbeeld twijfelt tussen de Partij voor de Vrijheid (PVV) en de Socialistische Partij (SP). Iemand die precies dezelfde twijfel heeft, wordt door stemdeler aan je gekoppeld, zodat het mogelijk is samen te coördineren wie op welke van de twee partijen stemt. Zo krijgen beide partijen toch de stem. Bij de Tweede Kamerverkiezingen kan dit een goede oplossing zijn, wil men invloed uitoefenen op de coalitie.

Echter, misbruik ligt op de loer. Stel, ik wil op de PvdA stemmen, maar het liefst twee keer. Dan plaats ik een berichtje op Stemdeler dat ik twijfel tussen PvdA en VVD. Vervolgens word ik gekoppeld en zorg ik dat mijn stemcompagnon op PvdA stemt. Ik zeg dat ik op de VVD stem, maar vervolgens doe ik dat niet, en krijgt de PvdA mijn stem. Et voilà, de PvdA is geholpen!