Een bijzondere verwondering over het onbekende, die ik enkel gekend heb toen ik nog maar een klein jongetje was, maakte zich vandaag opnieuw meester van mij, toen ik de kop “Geïsoleerde stam in Brazilië ontdekt” op de website van een Franse krant las.

Het artikel is voorzien van een foto waarop een onbekende stam Indianen verbaasd naar boven kijkt. Vermoedelijk is de foto vanuit een helikopter gemaakt. Het gevoel dat dit artikeltje bij mij losmaakte is eigenlijk onbeschrijflijk. Het wordt gepresenteerd alsof Gargamel eindelijk het Smurfendorp heeft ontdekt. Wat zo bijzonder is, is het feit dat deze mensen gewoon nog nooit weet gehad hebben van wat zich allemaal af heeft gespeeld in de rest van de wereld (en vice versa overigens). Ze weten niets van de Renaissance, Griekse oudheid, aboriginals in Australië, Columbus in 1492, apartheid in Zuid-Afrika, het bestaan van een noord- en zuidpool, Copernicaanse wendingen, godsdienst in China, oorlogen in Afghanistan, Irak, aanslagen in Amerika, de holocaust, het bestaan van Mekka en Medina, de Ganges, Via Dolorosa, Golgotha, Klaagmuur, Al Aqsa moskee, Taj Mahal, de machtswisseling van Fidel naar Raúl, het feit dat Nederlanders met hagelslag op hun boterhammen ontbijten… ja, zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Bij het bizarre programma Groeten uit de rimboe kreeg men uiteraard al een voorproefje, maar ditmaal slaat het alles. Deze mensen zijn levende geschiedenis, onaangetast door mondialisering. In hun dorp wordt nog geen Coca Cola verkocht (- zelfs in de meest afgelegen Afrikaanse dorpjes wel).
Altijd heb ik me het al eens afgevraagd hoe het zou zijn om in de tijdmachine van Professor Barabas te mogen stappen en te maken te krijgen met een compleet andere wereld, wetende dat het niet kon. Met de publicatie van dit artikel leek het net alsof zo’n droom waarheid werd. Want zeg nou zelf, get is toch bizar, alle “guerriers” hebben verschillende kleuren, ze hebben één akker en zes hutten. Het komt gewoon overeen met het beeld dat werd geschetst bij geschiedenis op de basisschool, de prehistorie. Plotseling bestaat de prehistorie ook vandaag!