Het zal me wat worden. Komende september ga ik in Parijs studeren voor een half jaar. Onlangs las ik over een onderzoek waaruit bleek dat Nederlanders de minste tijd aan het studie besteden (ongeveer 32 uur meen ik) en de Fransen stonden bovenaan de lijst met, als ik me niet vergis, 42 uur studie per week. Toch al snel een verschil van tien uur per week.
42 uur. Dat is best een hoop. Ok, nu zal dat wel voor een deel gecompenseerd worden door het feit dat ik geen baantje heb als ik daar verblijf, maar zo’n groot aantal uren studie betekent dat ik ook wel eens een nachtje zal moeten doorhalen. En wat heb je nodig bij een nacht wakker blijven? Juist (Renate!), Red Bull (of Rodeo in mijn geval, maar ik noem het Red Bull, want Sourcy noemen we ook Spa). Ik drink het sporadisch, maar tijdens die nachten dat je wakker moet blijven om iets af te krijgen is die rode stier van levensbelang. Nu ga ik met angst en beven m’n studietijd in Parijs tegemoet. 42 uur studie (!), en Sciences Po schijnt al helemaal een bikkeluniversiteit te zijn, dus misschien ligt het gemiddelde daar nog wel boven de 42 uur. Een verklaring was overigens wel voor handen: de werkloosheid onder jongeren is veel hoger in Frankrijk dan in Nederland, dat betekende dat de concurrentie groter was en je dus meer tijd en moeite in je studie steekt. Meer tijd steken in je studie, dat betekent (a) meer nachten doorhalen dan in Leiden en (b) nog meer Red Bull.

Red Bull. Tja. Red – Bull.
Dat hebben we niet. Of, on n’en a pas.

Die nachten doorhalen, mede mogelijk gemaakt door Red Bull, kunnen niet plaats gaan vinden in Frankrijk. Het wordt slapen boven boeken en toetsenborden, want men verkoopt het gewoonweg niet in Frankrijk. Sterker nog, het is verboden! Hoe moet dat gaan als ik in Frankrijk verblijf?

De oplossing is gelukkig snel gevonden, want iedereen die bij me langs wil komen, moet gewoon een blikje Red Bull voor me meenemen!