Archief van mei, 2009

Vadertje tijd wordt zichtbaar

Tags:

Zoek de echte

Tags:

Vrijheid

Het is 5 mei. Bevrijdingsdag. Overal is het 5 mei. Maar niet overal Bevrijdingsdag.

Er is nog geen enkele Bevrijdingsdag geweest waarop ik zo bewust mijn vrijheid heb beleefd. Dat komt door mijn bezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden vorige zomer. Gek dat je vrijheid pas waardeert wanneer je een glimp hebt opgevangen van wat het niet is.

SCHRIJVEN In Israël en de Palestijnse gebieden voelde ik me beknot in wat ik opschreef, bang dat mijn reisdagboek bij de grens zou worden geraadpleegd en dat er namen uit zouden worden overgenomen.

DREIGING In Palestina voelde ik mij niet vrij toen in de bus van Ramallah naar Betlehem het geweer van een Israëlische soldaat tegen mijn been klemde.

PESTEN In Palestina zag ik dat vrijheid niet vanzelfsprekend was toen ik zag dat een Palestijns meisje bedreigd werd omdat ze niet van Ramallah naar Betlehem reisde via Jeruzalem, maar de kortste route nam, samen met mensen die dat wel mochten.

SEGREGATIE Ik voelde een vreemde vrijheid toen ik over een weg reed die verboden was voor Palestijnen, maar niet voor mij.

WACHTEN Ik voelde me niet vrij toen we een uur moesten wachten voor een checkpoint bij Nablus.

TERUGSTUREN Boosheid ontvlamde toen een man bij een checkpoint werd teruggestuurd: hij mocht niet naar zijn werk.

WEGJAGEN Verbijsterend besef daalde neer toen we amandelen gingen plukken, omdat de boer zelf anders weggejaagd zou worden door joodse kolonisten.

CONTROLE Gestoord voelde ik mij toen ik een milkshake wilde kopen in West-Jeruzalem en mijn tas moest opendoen om te kijken of er geen bom in zat.

RISICO Vreemd voelde ik mij toen ik de bus van Tel Aviv naar Jaffa nam, met klein risico op een zelfmoordaanslag.

VERWOESTING Woede ontstond toen ik in Oost-Jeruzalem bij de ruïnes stond van het huis en het leven van een Palestijnse familie die hun laatste vrijheid, vier muren, was afgenomen.

ANGST Medelijden heb ik met die Israëli’s die in hun hoofd niet vrij kunnen leven door angst.

REIZEN Vrijheid voelde ik toen een Palestijnse vrouw mij vertelde dat ik meer van Israël en de Palestijnse gebieden had gezien dan zijzelf.

Vrijheid belééfde ik enkele weken later temidden van een grote menigte in St. Malo (Frankrijk) op een concert van La Route du Rock. Met een traan op de wang, met gevoelens van vreugde en van woede mocht ik genieten van zorgeloosheid en vrijheid.

Foto: DaBok

Tags: ,

Apeldoornse Koninginnedag

Tags: